Calatoria in UE

Atunci cand calatoriti in Uniunea Europeana aveti nevoie sa fiti la curent cu anumite informatii:

Documente de care veti avea nevoie:

Pentru cetatenii UE
Pasaport sau carte de identitate

Cand calatoriti în UE este preferabil sa aveti aceste documente asupra dumneavoastra pentru a va putea legitima sau din motive de securitate. Nu uitati ca singurele documente de identitate valabile sunt cele eliberate de autoritatile nationale. In cazul in care copiii dumneavoastra va insotesc in calatorie, asigurati-va ca acestia au propriul pasaport sau propria carte de identitate sau figureaza in pasaportul dumneavoastra.

Pentru cetatenii din afara UE
Pasaport
Pentru a calatori în UE trebuie sa prezentati un pasaport valabil minim 6 luni.
Viza
Cetatenii anumitor tari din afara UE nu au nevoie de viza pentru a intra si ramâne pe teritoriul UE pentru o perioada de maxim trei luni. Lista cetatenilor care au nevoie de viza pentru a calatori in UE poate fi consultata la ambasada statului in care doriti sa calatoriti. De asemenea, pentru a obtine viza, adresati-va consulatului sau ambasadei tarii pe care doriti sa o vizitati.
Agentii politiei de frontiera din tarile UE pot solicita si alte documente justificative, cum ar fi o invitatie scrisa. Pentru a afla care sunt cerintele specifice contactati serviciile consulare locale din tara in care doriti sa plecati.
Banii
Moneda nationala este EURO in aproximativ jumatate din tarile membre UE. Totusi, exista tari in care nu este acceptata aceasta moneda ca mijloc de schimb. Ar fi indicat sa va informati inainte sa vizitati o tara ce moneda are acea tara si sa faceti tot posibilul sa respectati standardele.
In ceea ce priveste cardul, datorita normelor UE, pentru retragerea de euro de la un automat bancar se aplica aceeasi taxa pe tot teritoriul UE, echivalenta cu cea aplicabila în tara dumneavoastra de origine atunci cand retrageti bani de la un bancomat care apartine altei banci.
Puteti intra sau iesi de pe teritoriul UE cu o suma de cel mult 10 000 € în numerar (sau echivalentul acesteia in alte monede sau active), fara obligatia de a o declara. Orice suma care depaseste acest plafon trebuie declarata autoritatilor vamale. Aceste actiuni de control au ca scop combaterea spalarii banilor si a altor activitati criminale. Unele state membre efectueaza astfel de controale si in cazul persoanelor care calatoresc in interiorul Uniunii Europene.
Accesul la îngrijiri medicale
In calitate de cetatean al unui stat membru UE, daca va imbolnaviti brusc sau daca aveti un accident pe durata sejurului dumneavoastra intr-o tara din UE, aveti dreptul sa beneficiati de aceleasi servicii de asistenta medicala ca si cetatenii tarii în care va aflati. Fiecare tara are propriile norme privind sistemul public de sanatate. In unele tari ingrijirile sunt gratuite, in altele achitati o parte din costuri sau chiar costul integral, dupa care puteti solicita rambursarea. Pastrati toate facturile, retetele si chitantele. Puteti solicita rambursarea in tara pe care o vizitati sau dupa ce ajungeti acasa.
Asigurarea de calatorie
Este recomandabil sa incheiati o asigurare de calatorie atunci cand plecati in strainatate, pentru ca aceasta acopera unele cheltuieli pe care nu le puteti include pe cardul european de asigurari sociale de sanatate.
Medicamentele
Luati cu dumneavoastra reteta daca transportati medicamente prescrise de medic.
Cumparaturile
Toti cetatenii UE pot face oricâte cumparaturi oriunde doresc, in orice tara a Uniunii. Informati-va in legatura cu cantitatile de tutun si alcool permise, cotele TVA, reglementarile referitoare la speciile pe cale de disparitie, la produsele din carne si produsele lactate si aflati care va sunt drepturile in calitate de consumatori.
Respectarea mediului
Informati-va cu atentie asupra reglementarilor fiecarei tari cu privire la respectarea mediului. Pot fi diverse modalitati prin care va puteti implica activ in programele puse la dispozitie.
Calatoria cu masina
1. Permisul de conducere
Un permis de conducere emis într-o tara din UE este valabil pe tot teritoriul UE.
In unele tari, pe langa permisul de conducere valabil, trebuie sa aveti asupra dumneavoastra si certificatul de inmatriculare al autovehiculului. De asemenea, unele tari pot avea elemente de legislatie diferita. Informati-va cu privire la aceste diferente inainte de a calatori intr-o tara straina.
2. Asigurarea auto
Oriunde calatoriti in UE, polita de asigurare a masinii ofera automat acoperirea minima (de raspundere civila) prevazuta de lege. Cartea verde nu este necesara, insa aceasta ofera o dovada clara asupra recunoasterii asigurarii la nivel international si faciliteaza procedurile de solutionare a daunelor in urma unui accident.
3. Siguranta rutiera
Portul centurii de siguranta este obligatoriu in toate tarile din UE in orice tip de autovehicul, inclusiv în autocarele turistice si microbuze. Automobilele, camioanele si toate celelalte vehicule trebuie sa fie echipate cu dispozitive de siguranta corespunzatoare pentru copii. Folosirea telefonului mobil la volan mareste foarte mult riscul de producere a unui accident si este interzisa explicit sau implicit in toate tarile din UE.
Nivelul de alcoolemie autorizat la volan variaza intre 0,2 mg/ml si 0,8 mg/ml, iar unele tari nu permit nicio imbibatie alcoolica in sânge. Documentati-va asupra acestor elemente si asupra altor diferente legislative.
De asemenea, de fiecare data cand calatoriti intr-o tara straina, documentati-va asupra tuturor normelor de conduita si asupra altor elemente ce tin de traiul si dezvoltarea personala a unui om in cadrul acelui teritoriu.